Nå er hydrogenbilen her!

Veitrafikken står for en av de største andelen av klimagassutslipp i Norge. Men nå er er hydrogenbilen her, og den slipper ut: Rent vann!

Les vår hydrogen Quick Guide

Hydrogenbiler er ikke så ulik bensin- og dieselbiler. De har god plass og komfort, rekkevidden er lang og på stasjonen fylles de opp på tre minutter. Det som ikke kan samenlignes, er utslippet:

Hydrogenbilen slipper ut rent vann – ikke noe annet.

Vi tror at hydrogen kan bli en viktig energibærer i fremtiden, og vi ønsker å gi hydrogenbilen en sjanse i Norge. Derfor bidrar vi til videreutvikling av teknologien ved å bygge et nettverk av hydrogenstasjoner til våre kunder. Vårt mål er at hydrogenbiler kan kjøre i og mellom de største norske byene innen 2020 - i første omgang 20 stasjoner.

Er hydrogenbilen noe for deg?

Se hvorfor hydrogen egner seg så godt som energibærer:

Første stasjon er åpnet!

Vårt mål: 20 hydrogenstasjoner innen 2020.

Vi har i dag et landsdekkende nettverk av selvbetjente bensinstasjoner. Det samme nettverket vil kunne støtte etablering av optimale fyllepunkter for hydrogenbiler.

Åpne hydrogenstasjoner:

Ferdig prosjektert, til kommunal behandling

Her har vi konkrete prosjekter

Vårt mål er at hydrogenbiler kan kjøre i og mellom de største norske byene innen 2020 - i første omgang 20 stasjoner.

Siste nytt

 • Hyundai garanterer rekordrekkevidde i sin nye hydrogenbil

  Nærmer seg klar med sin andre serieproduserte brenselcellebil.

  Les mer
 • Uno-X har åpnet sin første hydrogenstasjon

  Uno-X har åpnet sin nye hydrogenstasjon i Sandvika, Bærum.

  Les mer
 • Bergen får hydrogenstasjoner

  Uno-X Hydrogen skal bygge Bergens to første hydrogenfyllestasjoner.

  Les mer
 • Trøndertaxi snuser på hydrogen

  Om noen år kan Trondheim få flere hydrogendrevne drosjer.

  Les mer
Foto: Toyota

Hvordan fungerer hydrogenbiler?

Hydrogen er godt egnet som energibærer i biler.

En hydrogenbil er en elbil: Den har en EL-motor som drives av elektrisitet. Men, i stedet for batterier, så bruker den hydrogen som energibærer. Slik fungerer drivlinjen i disse bilene:

 

unoxhydrogendrivlinjegrafikk.png

Hydrogentank: Hydrogentanken fylles opp med hydrogen under trykk på en fyllestasjon. Å fylle på tanken tar like kort tid som å fylle drivstoff på en bensin- eller dieselbil.

Brenselcelle: Hydrogen fra tanken og luft møtes i brenselcellen som produsere elektrisitet. Det eneste utslippet fra prosessen er vann, omtrent dobbelt så mye vann som en bensinbil.

Batteri: Under nedbremsning lagres kraften i batteriet som elektrisitet. Batteriet kan bistå motoren ved hurtig akslerasjon.

Styringsenhet: Styringsenheten veksler mellom elektrisk strøm fra brenselcellen og batteriet etter behov for kraft, og forsyner motoren med elektrisitet.

Motor: Elektrisitet omgjøres til kraft som driver hjulene på bilen.

Norges fremste kompetanse samlet

Joint Venture-selskapet Uno-X Hydrogen eies av Norges fremste på drivstoff-retail, molekyler og hydrogenteknologi.

Selskapene Uno-X Energi, NEL og Praxair eier Uno-X Hydrogen som et joint venture. Det er dette selskapet som står for den teknologiske og strategiske utviklingen av hydrogenstasjoner. Det er Uno-X Norge, et selskap i Uno-X Energi, som selger hydrogen til sluttbrukeren.

Eierandeler

 • Uno-X Energi - 41 %
 • NEL - 39 %
 • Praxair - 20 %

NEL og Uno-X har til sammen ekspertisen og teknologien knyttet til bygging og drift av hydrogenstasjoner, og anlegg for produksjon av hydrogen. 

Praxair er et av verdens ledende industrigasselskaper, og deres kunnskap vil gjøre Uno-X Hydrogen bedre rustet til å tilby hydrogen som drivstoff for neste generasjon elbiler.

Sammen vil vi jobbe for at Norge blir et globalt utstillingsvindu for hydrogenbiler.

Uno-X Energi
NEL
Praxair

Morgendagens bilpark

Morgendagens bilpark består av flere typer energibærere.

Det er ikke så mange år siden vi kun snakket om bensin- og dieselbiler. De senere årene har elbilen gjort store fremskritt. Hydrogen som energibærer har vært snakket om i mange år - og nå bilene her.

Dette tror vi er drivstoffet i morgendagens bilpark

unoxhydrogendrivstoffgrafikk.png

Bensin og diesel vil fortsette i mange år fremover. Vi vil se en stadig høyere innblanding av fornybare tilsetninger som biodiesel og etanol. Nye tilsetninger kan komme.

Hydrogen er vi ikke alene om å tro på som det neste store. Hydrogenbiler er utslippsfrie og har god plass og komfort - som bensin- og dieselbilene. Spesielt i Danmark og Tyskland er hydrogen blitt populært, og alle de store bilprodusentene jobber med sine hydrogen-modeller. Samme insentivordninger som elbilen frem til 50 000 biler på veiene.

Elbilene har kommet i rekordfart de senere årene. Med lading hjemme og gode insentivordninger har bilene blitt veldig populære. Elbilene vil trolig primært være mindre biler for småkjøring i tiden fremover

Lurer du på noe?

Kontakt oss her