Ill: Toyota og Hyundai

Hvilken bil passer deg?

Det lanseres flere hydrogenbiler i årene fremover.

De første hydrogenbilene ruller allerede på norske veier. Med et større nettverk av stasjoner kan hydrogenbilen bli et reelt valg for mange. 

Med god plass og komfort, lang rekkevidde og kort fylletid, er bilene like praktisk i bruk som bensin- og dieselbiler. Hydrogenbiler er fritatt for engangsavgift, moms og bomavgift. I tillegg står de gratis på kommunale parkeringsplasser og kan kjøres i kollektivfeltet - til det er 50 000 hydrogenbiler på veiene.

Biler tilgjengelig i Norge

Biler tilgjengelig i Europa

Kommende biler og konsepter

Foto: Toyota

Hvordan fungerer hydrogenbiler?

Hydrogen er godt egnet som energibærer i biler.

En hydrogenbil er en elbil: Den har en EL-motor som drives av elektrisitet. Men, i stedet for batterier, så bruker den hydrogen som energibærer. Slik fungerer drivlinjen i disse bilene:

 

unoxhydrogendrivlinjegrafikk.png

Hydrogentank: Hydrogentanken fylles opp med hydrogen under trykk på en fyllestasjon. Å fylle på tanken tar like kort tid som å fylle drivstoff på en bensin- eller dieselbil.

Brenselcelle: Hydrogen fra tanken og luft møtes i brenselcellen som produsere elektrisitet. Det eneste utslippet fra prosessen er vann, omtrent dobbelt så mye vann som en bensinbil.

Batteri: Under nedbremsning lagres kraften i batteriet som elektrisitet. Batteriet kan bistå motoren ved hurtig akslerasjon.

Styringsenhet: Styringsenheten veksler mellom elektrisk strøm fra brenselcellen og batteriet etter behov for kraft, og forsyner motoren med elektrisitet.

Motor: Elektrisitet omgjøres til kraft som driver hjulene på bilen.

EV: Lær deg forskjellen

Har du sett betegnelsen EV, HEV og PHEV om biler?

EV står for Electric Vehicle og er en samlebetegnelse for biler med EL-motor. Selv om motorenene får kraften sin av elektrisitet, kan drivlinjene være helt forskjellige. Dette er variantene:

Elektriske biler med null utslipp

 • EL-bilen: BEV (Battery Electric Vehicle)
  Batterielektriske biler som drives frem av en elektrisk motor som får strøm fra en ladbar batteripakke. Egner seg best for småkjøring med tilgang til ladepunkter.
 • Hydrogen-bil: FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle)
  Hydrogenelektriske biler hvor man fyller hydrogen på tanken som så blandes med oksygen for å lage strøm til den elektriske motoren. Like godt tilpasset småkjøring som langturer.

Hybridelektriske biler med begrenset utslipp

 • Hybrid-bil: HEV (Hybrid Electric Vehicle)
  Hybridbiler som kombinerer bensin-/dieselmotor med strøm fra batterier som lades under kjøring. Egner seg best for den som har hyppige langturer.
 • Plug-in hybrid: PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle)
  Hybridbiler som kombinerer bensin-/dieselmotor med batterier som lades før og etter kjøring. Ideel for kortere turer og en langtur innimellom.

Lurer du på noe?

Kontakt oss her