Tips for øko-kjøring

Gjør bilbruken billigere med drivstoff fra Uno-X og øko-kjøring.

Du kan spare mange liter drivstoff ved å ha et bevist forhold til kjørestilen og bilholdet ditt. Her er våre tips til økonomisk kjøring:

 

Kjørestil

Kjørestilen har mye å si for drivstofforbruket. Ha et bevisst forhold til hvordan du kjører, uavhengig om du er alene på en landevei eller i tung trafikk.

 • Les trafikkbildet

  Det er som regel trafikken rundt deg som sørger for at du må justere farten ofte. Les trafikken og hold heller en lavere jevn fart. Dette er bedre for bilene som kommer bak deg også. Spesielt hensiktsmessig ved tett kø.

  Tips: Hold en jevnt fart og god avstand til trafikken foran deg.

 • Rolig akselerasjon

  Rask akselerasjon gjør at motoren må yte mer for å øke farten til bilen, mens rolig akselerasjon på lave turtall krever mindre av motoren.

  Tips: Ha en rolig akselerasjon, hopp over gir når du kan.

 • Rull kostnadsfritt

  Dagens motorer stenger drivstofftilførselen dersom hjulene generere nok energi til å holde motoren i gang. Dette kan du utnytte i nedoverbakker.

  Tips: I lange nedoverbakker, slipp gasspedalen og hold et høyt gir.

 • Slå av motoren

  Står du i stillestående kø med motoren i gang, går drivstoffet kun til å holde motoren i gang. Kanskje ikke i dag er det så mye, men over tid er det snakk om mange liter og penger.

  Tips: Står du stille mer enn et halvt minutt, slå av motoren.

 • Velg et høyere gir

  Høyere gir, gir lavere turtall og mindre drivstofforbruk. Å gå fra andre til fjerdegir kan være gunstig akselerasjon for din bil. Unngå førstegir lengre enn 2-3 billengder. Automatgir? Se om giret har et ECO/ØKO-innstilling.

  Tips: Hold høyt gir, og lavt turtall.

 • Unngå kraftig nedbremsing

  Velg heller å trille når du ser at biler i god avstand foran deg stopper opp, brems heller rolig ned når du nærmer deg – kanskje du unngår full stopp.

  Tips: Ta det rolig og les trafikkbildet tidlig.

På turen

Hvor nødvendig er det å bruke bilen, har du kanskje mulighet til å gå eller sykle? Blir det bilen, så kan følgende tips være nyttige å ta med seg:

 • Bruk motorvarmeren til riktig tid

  Allerede ved fem plussgrader bør du vurdere å bruke motorvarmeren, en varm motor vil betydelig redusere forbruket de første kilometerne av turen.

  Tips: Vurder motorvarmer ved temperatur på +5 C grader og lavere

 • Lukk vinduene

  Åpne vinduer fungerer som vindfangere, lukk de for å opprettholde bilens aerodynamiske egenskaper.

  Tips: Hold vinduene lukket, spesielt ved høy fart.

 • Reduser vekten til bilen

  Gjenstander i bilen som øker bilens vekt er med på å øke drivstofforbruket.

  Tips: Rydd bilen for tunge gjenstander du ikke trenger til kjøreturen.

 • Slå av klimaanlegget

  Vurder behovet for om klimaanlegget bør stå på for turen du har lagt ut på. Anleggene drar på motorens kraft for å opprettholde temperaturen du ønsker i bilen din. Kan du skru ned kupévarmen noen grader?

  Tips: Slå av klimaanlegget når du parkerer bilen, slå det heller på ved behov.

 • Reduser luftmotstanden

  Ta av skiboks og takstativ når de ikke er i bruk. Utstyr på taket fungerer som luftfangere og gjør at motoren må yte mer for å opprettholde bilens fart.

  Tips: Ta av takutstyr når du er ferdig med det, for eksempel etter skiferien, eller etter besøket hos byggevarehandelen.

 • Trenger du bilen?

  Vurder om du heller kan ta sykkelen for denne turen, det er helt klart sunnere, mer økonomisk og kanskje ikke så mye tregere allikevel?

  Tips: Vurder å la bilen stå for de korte turene.

Bilhold

Hold deg oppdatert på bilens tilstand, og ta nødvendige grep for å holde den velholdt.

 • Regelmessig sjekk av lufttrykk

  Ikke bare reduseres veigrepet med feil lufftrykk i dekkene, men for lite luft kan også betraktelig øke bruken av drivstoff. Ved for lite luft i dekkene må motoren yte mer for å opprettholde bilens fart.

  Tips: Sett av en dag i måneden hvor du sjekker og eventuelt etterfyller lufttrykket.

 • Regelmessig service

  Sjekk oljen regelmessig og utfør service etter bilimportørens anbefalinger. En godt vedlikeholdt bil kjører mer effektivt og reduserer utslippet.

  Tips: Følg bilimportørens serviceintervall.

Lurer du på noe?

Kontakt oss her